West Pride 2022

RFSL

Nu är West Pride igång

Äntligen får vi fira pride igen och skönt att vi åter kan fira det i juni då (förhoppningsvis) vädret är skönare än det var i slutet av oktober då West Pride gick av stapeln senast. 

Som vanligt består festivalen av tre områden:

 

Pride House. 

Kunskap, debatt och kultur från flera  arrangörer  med olika  program under festivalen fördelat i flera lokaler runt Götaplatsen och ute på stan. I samband med att det är valår vill West Pride lyfta demokrati ur ett hbtqi-perspektiv som tema.

Programmet i Pride house pågår mellan den 13 och 19 juni.
Sök programpunkterna online via West Prides hemsida

Bland RFSL Göteborgs programpunkter kan nämnas det mycket populära Snuskbingot som är på fredag den 17 juni klockan 18.30-20.30 och panelsamtalet “Hbtqi-politiken och vägen framåt” 16 juni 12.00-12.45. För övriga programpunkter; sök RFSL Göteborg i onlineprogrammet

 

Pride Park

Festivalens färgsprakande nav med möjlighet till skönt häng, god mat, utställare och spännande scenshower. Pride Park kommer att vara i Eriksbergshallen. 

Nytt för i år är West Pride Senior. En satsning West Pride gör, tillsammans med RFSL Göteborgs HBT-Seniorerna, efter RFSL Göteborgs motion om att införa en mötesplats för seniorer i Pride Park, likt West Pride Ung, som ju funnits sedan lång tid.  West Pride Senior får en egen monter i restaurangdelen på Pride Park i Eriksbergshallen. Kom och hälsa på i montern! I montern kommer det också att vara följande program:

Fredag 17 juni

15.00 Presentation av HBT-Seniorerna
16.30 Presentation av HBT-Seniorerna
18.00  Katrin Ceesay från Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen berättar om den utredning förvaltningen gjort på uppdrag av kommunfullmäktige i Göteborg.

Lördag 18 juni

16.00 Presentation av HBT-Seniorerna
16.30 Arne Nilsson presenterar sin nya bok om sitt liv som bög och klassresenär i Göteborg under det sena sjuttio- och åttiotalet.
17.30 Presentation av HBT-Seniorerna

Pride Park är öppet 17-18 juni (fredag-lördag)
Restaurang:
Fredag: 14:00-00:00
Lördag: 14:00-00:00

Scenprogram:
Fredag: ca 17:00-23:00
Lördag: ca 17:00-22:00

Öppettider för samtliga utställare i Pride Park 2022:
Fredag: 14:00-21:00
Lördag: 14:00-21:00

 

Pride Parade

Pride Parade är West Prides största och viktigaste händelse. Det är både en färgsprakande fest och en öppen manifestation för att synliggöra en normbrytande politisk kamp. 

RFSL och RFSL Göteborg har valt att inte ha en egen sektion i paraden, utan istället uppmärksamma och synliggöra alla de som inte kan visa sin kärlek öppet eller manifestera den i en prideparad, genom att just marschera för alla dem som inte kan i “Marching for those who can’t”. Denna sektion kommer att gå allra först i paraden. Alla som vill är självklart välkomna att gå med i sektionen. Vi har ett antal t-shirts att låna ut och uppmanar alla som vill gå att klä sig i svart och vitt. För att öka effekten kommer de som kan och vill få tejpa munnen. Vi kommer också att ha ett antal plakat som vi behöver få hjälp att bära. Och förstås den långa regnbågsflaggan. Men kom ihåg; går du med i denna sektion så är det inte tjo och tjim utan en värdig, tyst manifestation. 

Adam Alian är RFSL Göteborgs ordförande:

– I många länder är det inte självklarhet att vara sig själv; oftast är det dödstraff, förföljelse eller fängelsestraff! Marching for those who can’t är RFSL Göteborgs sektion som påminner om hur verkligheten ser ut för många hbtqi-personer i världen. 

Håll utkik på West Prides hemsida och på sociala medier ifall det sker några ändringar. 

Läs också i RFSL Göteborgs event på Facebook. Vid frågor: mejla styrelsen@goteborg.rfsl.se

Årets paradutropare är Tasso Stafilidis som kommer att stå på Stadsbibliotekets balkong och presentera paradens deltagande organisationer och verksamheter. 

Pride Parade 2022 avgår från Gibraltarvallen, samma startplats som Chalmerskortegen och förra årets Pride Parade. Fortsätter sedan längs Gibraltargatan, Viktor Rydbergsgatan, förbi Götaplatsen, in på Kungsportsavenyn, förbi Bältespännarparken och Brunnsparken, och avslutas på Gustav Adolfs torg. Väl där möts paraddeltagarna av Gunn Lundemo & Jasmine Kara DJ session. Det blir också utdelning av Kaj Heinopriset och tal av bland annat stadsdirektör Eva Hessman. 

Som en förlängning av paraden bjuder West Pride tillsammans med Sing Sing upp till regnbågsparty ombord på västtrafiks båt Elvy. Det blir allsång, allsång och ännu mer allsång hela vägen från Stenpiren till Pride Park på Eriksberg. Båten trafikerar Stenpiren-Eriksberg direkt efter paraden och även i samband med öppning och stängning av Pride Park. Kolla avgångstiderna här.