Neuroqueer Mötesplats
Neuroqueer mötesplats är en mötesyta för vuxna hbtqi-personer med npf.
Överlappet mellan hbtqi-communityt och npf-communityt är anmärkningsvärt stort. Det här är en möjlighet för alla som tillhör, eller funderar på om de tillhör, båda grupperna att mötas i ett eget utrymme, utanför neurotypa och cisheteronormativa förväntningar, för att diskutera frågor som rör oss och våra erfarenheter.
Vi skapar detta tillsammans. Neuroqueer mötesplats har, på deltagarnas initiativ, tagit formen av ett diskussionsforum. Vi har nyligen utökat programmet med fikaträffar varannan månad.
Praktiskt:
När: kl 18.00-20.00 – Se datum nedan.
Var: på Regnbågshuset, Barlastgatan 2, Göteborg. Vån 4
Teman för kommande träffar:
- 26/12 – OBS Digital träff!! – Styrkor med NPF
- Vi fokuserar på allt som är bra med npf. Vad är vi extra bra på? Vad har vi blivit experter på just pga våra erfarenheter? Vad kan vi erbjuda samhället? Hur får vi andra att se våra styrkor som lika viktiga som våra svårigheter? Hur har vi överseende med att neurotyper inte har dessa fördelar och styrkor? Kan (och bör) vi försöka tänka på fler av våra erfarenheter och egenheter utifrån vilka styrkor de ger uttryck för? (negativ, neutral el positiv framing)
- Länk till det digitala mötet via google meet
- Vi fokuserar på allt som är bra med npf. Vad är vi extra bra på? Vad har vi blivit experter på just pga våra erfarenheter? Vad kan vi erbjuda samhället? Hur får vi andra att se våra styrkor som lika viktiga som våra svårigheter? Hur har vi överseende med att neurotyper inte har dessa fördelar och styrkor? Kan (och bör) vi försöka tänka på fler av våra erfarenheter och egenheter utifrån vilka styrkor de ger uttryck för? (negativ, neutral el positiv framing)
- 27/01 – Alierade
- Vad är det rimligt att förvänta oss av andra, och vad innebär det egentligen att vara en bra allierad? Har du upplevt situationer när någon varit en bra allierad? När någon försökt men misslyckats med att vara det? Eller när någon inte försökt över huvud taget? Vad kan vi själva göra för att vara ett bra stöd för andra som kan behöva det? Och finns det sammanhang när det är okej att säga nej till att göra det jobb som krävs för att vara en bra allierad?
- 11/02 – Fikaträff
- Kom och fika och träffa andra. Helt enkelt ett chill häng utan så mycket ramar.
- 24/02 – Att ta emot stöd
- Vilket stöd finns att få? Stigma kring att acceptera eller behöva stöd och hjälpmedel. Vad är eg en “anpassning”? Betyder behov av anpassningar eller stöd att vi är sämre än andra? Behöver vi verkligen fler, eller bara andra, anpassningar än folk i allmänhet? Hur kan vi få folk att se de anpassningar vi gör för andra likväl som de anpassningar andra gör för oss?
- 31/03 – Nördtema
- Vad nördar du kring just nu? Vi delar med oss av sådant som engagerar oss just nu. Kom och prata hantverk, djur, IT, teater, serier, böcker, växter, teknik, konst, beteendevetenskap, sport eller vad det nu är just du är inne på för stunden. (Detta tema har vi haft förr, och det var så uppskattat och roligt att vi låter det bli en återkommande grej)
- 15/04 – Fikaträff
- Kom och fika och träffa andra. Helt enkelt ett chill häng utan så mycket ramar.
- 28/04 – Queera platser
- Vi pratar om erfarenheten av queera rum som någon med NPF. Explicit queera rum vs implicit queera sammanhang. Vilka queera rum finns som funkar för oss. Vilka gör det inte? När känner vi oss välkomnade, och när gör vi det inte? Är vi själva välkomnande mot andra i sådana sammanhang? Hur formar vi egna queera rum, och hur bör de isf se ut? Vad kan vi själva göra för att anpassa de rum som finns så att de funkar för oss?
Hur ser våra möten ut?
Fikaträffarna – vanliga fikaträffar utan någon särskild struktur eller tema. Hit kan du komma bara för att umgås med andra neuroqueera personer en stund. Kanske vill du öva på att maska av med andra, eller så har du ett eget ämne du vill diskutera. Vill du spela eller pyssla med något får du jättegärna ta med dig något eget, men det finns också att låna på plats.
Diskussionsträffarna – Varje träff är 2 timmar lång med en paus i mitten.
Vi arbetar med en blandning av 2-minutersrundor, där alla som vill får komma till tals utan att bli avbrutna, och tid för öppen diskussion. Blir vi många delar vi upp oss i mindre grupper för vissa saker.
Här kan den som vill läsa mer om våra förhållningsregler och hur 2-minutersrundorna går till:
- Tvåminutersrundor
- Förhållningsregler (både kort och lång version)
Vem är välkommen?
Alla som tillhör båda dessa grupper är välkomna. Notera dock att gruppen riktar sig främst till vuxna.
Queer/hbtqi – alla som är, eller funderar på om de är, homo, bi eller pansexuella, asexuella eller aromantiska, trans, ickebinära, agender, intersex, queer, eller på annat sätt bryter mot samhällets förväntningar kring kön, sexualitet, eller romantisk attraktion.
Neurodivergent/npf – Alla som har, eller funderar på om de har, en eller mer neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, eller -variation, så som Autism, ADHD, Tourettes, eller dyslexi/dyskalkyli.
Vad betyder Neuroqueer?
Neuroqueer – att både vara queer/hbtqi-person och neurodivergent (att ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, eller -variation).
Neuroqueer kan också användas som ett verb. ”To neuroqueer” innebär att aktivt uppmärksamma och reflektera över hur neurodiverisitet och queerhet går in i varandra, samverkar, och samexisterar på olika vis i människors liv och samhället i stort.
Tillgänglighet
Läs mer om tillgänglighet på våra event här
Är du förstagångsbesökare och/eller nervös inför besöket? Hör isf gärna av dig via kontaktuppgifterna nedan så kan vi hjälpa dig att hitta rätt och komma in i det sociala.
(Bildstöd för våra träffar är under bearbetning)
Kontakt
Discord – Neuroqueer mötesplats har nu en Discordkanal. Där kan vi prata och umgås mellan träffarna, fortsätta diskutera oavslutade ämnen, lämna förslag på nya teman, och få kontakt med andra gruppmedlemmar.
Om du undrar något om eventet, eller vill ha hjälp att hitta eller att komma in i lokalen, så är det bäst att höra av sig via telefon 031-788 25 10 (sms: 0735 20 88 53), eller skriva till Connection@goteborg.rfsl.se. Skriv gärna att mailet rör Neuroqueer Mötesplats.
Ulrica Selenius kan nås via: ulricaselenius@gmail.com.