Neuroqueer Mötesplats

MedlemsforumRFSL

En grupp för hbtqi-personer med npf (neuropsykisatriska funktionsnedsättningar eller -variationer).

Här kan du träffa andra med liknande erfarenheter och perspektiv, och får möjlighet att diskutera ämnen som hör till att ha dessa erfarenheter.

Praktiskt:

När: kl 19.00-21.00, den sista onsdagen varje månad.

Var: på Regnbågshuset, Barlastgatan 2, Göteborg. Vån 4

Tema för nästa träff : Att interagera med nya människor. 

Interaktion med människor en ännu inte känner. Hur hittar vi nya vänner? Att relatera till andra, passa in, och hantera oskrivna regler. Att etablera kontakt med andra och prata med folk på nätet. Hur hanterar vi småprat, flirtande, mingel, lunchrum och professionella interaktioner.

Vad är Neuroqueer Mötesplats?

Överlappet mellan hbtqi-communityt och npf-communityt är stort. Det här är en mötesyta där alla som tillhör, eller funderar på om de tillhör, båda grupperna kan mötas utanför neurotypa och cisheteronormativa förväntningar. Här diskuterar vi olika saker som rör oss och våra specifika erfarenheter och förutsättningar.

Vi skapar den här mötesplatsen tillsammans, och bestämmer gemensamt hur vi vill att den ska se ut. Vid tidigare träffar har önskemålet varit att låta detta vara ett diskussionsforum, och att vi utgår från ett förutbestämt tema vid varje träff, men att ibland också ha gemensamma aktiviteter. Vi samlar tillsammans in förslag på samtalsteman och aktiviteter vi är intresserade av, och utgår från något av dessa teman vid varje träff. 

På varje träff finns en ansvarig arrangör som du kan vända dig till med frågor eller förslag. Samtliga arrangörer är själva neuroqueera personer.

Hur ser våra möten ut?

Varje träff är 2 timmar lång, med en paus i mitten.
Vi arbetar med en blandning av 2-minutersrundor, där alla som vill får komma till tals utan att bli avbrutna, och tid för öppen diskussion. Blir vi många delar vi upp oss i mindre grupper för vissa saker.

Här kan den som vill läsa mer om våra förhållningsregler och hur 2-minutersrundorna går till:

Vem är välkommen?

Alla som tillhör båda dessa grupper är välkomna. Notera dock att gruppen riktar sig främst till vuxna.

Queer/hbtqi – alla som är, eller funderar på om de är, homo, bi eller pansexuella, asexuella eller aromantiska, trans, ickebinära, agender, intersex, queer, eller på annat sätt bryter mot samhällets förväntningar kring kön, sexualitet, eller romantisk attraktion.

Neurodivergent/npf – Alla som har, eller funderar på om de har, en eller mer neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, eller -variation, så som Autism, ADHD, Tourettes, eller dyslexi/dyskalkyli.

Vad betyder Neuroqueer?

Neuroqueer – att både vara queer/hbtqi-person och neurodivergent (att ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, eller -variation).
Neuroqueer kan också användas som ett verb. ”To neuroqueer” innebär att aktivt uppmärksamma och reflektera över hur neurodiverisitet och queerhet går in i varandra, samverkar, och samexisterar på olika vis i människors liv och samhället i stort.

Tillgänglighet

Läs mer om tillgänglighet på våra event här

Är du förstagångsbesökare och/eller nervös inför besöket? Hör isf gärna av dig via kontaktuppgifterna nedan så kan vi hjälpa dig att hitta rätt och komma in i det sociala.

Kontakt

Discord – Neuroqueer mötesplats har nu en Discordkanal. Där kan vi prata och umgås mellan träffarna, fortsätta diskutera oavslutade ämnen, lämna förslag på nya teman, och få kontakt med andra gruppmedlemmar.

Om du undrar något om eventet, eller vill ha hjälp att hitta eller att komma in i lokalen, så är det bäst att höra av sig via telefon 031-788 25 10 (sms: 0735 20 88 53), eller skriva till Connection@goteborg.rfsl.seSkriv gärna att mailet rör Neuroqueer Mötesplats.

Ulrica Selenius kan nås via: ulricaselenius@gmail.com.