Neuroqueer Mötesplats

MedlemsforumRFSL

En grupp för hbtqi-personer med npf (neuropsykisatriska funktionsnedsättningar eller -variationer).

Här kan du träffa andra med liknande erfarenheter och perspektiv, och får möjlighet att diskutera ämnen som hör till att ha dessa erfarenheter.

Praktiskt:

När: kl 18.00-20.00, den sista torsdagen varje månad. (OBS Ny tid!!)

Var: på Regnbågshuset, Barlastgatan 2, Göteborg. Vån 4

Kommande träffar:

  •  27/06 –  Känslor – Hur känner vi igen olika känslor, och vad de betyder? Hur påverkas vi av andras förväntningar kring våra känslor? Att ha atypiska känslor och ovanlig intensitet i känslor. Känsloreglering, när kan vi, bör vi, och vill vi ägna oss åt det? Finns det olika sätt att prata om känslor? Och hur uttrycker vi känslor på ett sätt som är genuint för oss? Hur hanterar vi när vi inte förstår andras känslor? Hur hanterar vi när andra inte förstår våra känslor? Hur hanterar vi när vi inte förstår våra egna känslor?
  • 25/07 – Nördtema – Vad nördar du kring just nu? Vi delar med oss om sådant som engagerar oss just nu. Kom och prata hantverk, djur, IT, teater, serier, böcker, växter, konst, beteendevetenskap, sport eller vad det nu är just du är inne på för stunden.
  • 29/08 – Behov – Att känna igen sina egna behov. Att våga sätta ord på behov. Är vissa behov mer ok än andra? Vad händer när olika personers behov krockar? Vad händer när vi inte får våra behov mötta. Måste vi alltid möta andras behov? Hur pratar vi om behov?

Vad är Neuroqueer Mötesplats?

Neuroqueer mötesplats är en mötesyta för vuxna hbtqi-personer med npf.

Överlappet mellan hbtqi-communityt och npf-communityt är anmärkningsvärt stort. Det här är en möjlighet för alla som tillhör, eller funderar på om de tillhör, båda grupperna att mötas i ett eget utrymme, utanför neurotypa och cisheteronormativa förväntningar, för att diskutera frågor som rör oss och våra erfarenheter.

Vi skapar detta tillsammans. Neuroqueer mötesplats har, på deltagarnas initiativ, tagit formen av ett diskussionsforum. Vi bidrar gemensamt till en lista av teman och ämnen vi vill prata om, och utgår från något av dessa vid varje träff.

Hur ser våra möten ut?

Varje träff är 2 timmar lång, med en paus i mitten.
Vi arbetar med en blandning av 2-minutersrundor, där alla som vill får komma till tals utan att bli avbrutna, och tid för öppen diskussion. Blir vi många delar vi upp oss i mindre grupper för vissa saker.

Här kan den som vill läsa mer om våra förhållningsregler och hur 2-minutersrundorna går till:

Vem är välkommen?

Alla som tillhör båda dessa grupper är välkomna. Notera dock att gruppen riktar sig främst till vuxna.

Queer/hbtqi – alla som är, eller funderar på om de är, homo, bi eller pansexuella, asexuella eller aromantiska, trans, ickebinära, agender, intersex, queer, eller på annat sätt bryter mot samhällets förväntningar kring kön, sexualitet, eller romantisk attraktion.

Neurodivergent/npf – Alla som har, eller funderar på om de har, en eller mer neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, eller -variation, så som Autism, ADHD, Tourettes, eller dyslexi/dyskalkyli.

Vad betyder Neuroqueer?

Neuroqueer – att både vara queer/hbtqi-person och neurodivergent (att ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, eller -variation).
Neuroqueer kan också användas som ett verb. ”To neuroqueer” innebär att aktivt uppmärksamma och reflektera över hur neurodiverisitet och queerhet går in i varandra, samverkar, och samexisterar på olika vis i människors liv och samhället i stort.

Tillgänglighet

Läs mer om tillgänglighet på våra event här

Är du förstagångsbesökare och/eller nervös inför besöket? Hör isf gärna av dig via kontaktuppgifterna nedan så kan vi hjälpa dig att hitta rätt och komma in i det sociala.

Kontakt

Discord – Neuroqueer mötesplats har nu en Discordkanal. Där kan vi prata och umgås mellan träffarna, fortsätta diskutera oavslutade ämnen, lämna förslag på nya teman, och få kontakt med andra gruppmedlemmar.

Om du undrar något om eventet, eller vill ha hjälp att hitta eller att komma in i lokalen, så är det bäst att höra av sig via telefon 031-788 25 10 (sms: 0735 20 88 53), eller skriva till Connection@goteborg.rfsl.seSkriv gärna att mailet rör Neuroqueer Mötesplats.

Ulrica Selenius kan nås via: ulricaselenius@gmail.com.